Άλμα σε συμπεράσματα: Σύνδρομο ταλαντευόμενου σκαντζόχοιρου σε αφρικανικούς πυγμαίους σκαντζόχοιρους

[ad_1]

Όταν ερευνούσα τους Αφρικανούς Πυγμαίους Σκαντζόχοιρους, έπεσα πάνω σε πληροφορίες σχετικά με το επίφοβο «Σύνδρομο του Σκαντζόχοιρου ταλαντευόμενου» που μπορεί τελικά να επηρεάσει 1 στους 10 σκαντζόχοιρους! Αυτή η διαταραχή είναι παρόμοια με τη σκλήρυνση κατά πλάκας στους ανθρώπους, καθώς περιλαμβάνει έναν ενήλικο σκαντζόχοιρο που γίνεται πολύ τρεμάμενος και ασταθής στα πόδια του. Το καημένο ζώο συχνά πέφτει στο ένα πλάι και δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να σηκωθεί μόνο του. Τα πόδια του τελικά θα παραλύσουν και ο σκαντζόχοιρος θα χρειαστεί ευθανασία.

Τι φρικτό! Δεν θα συμβεί στο γουρουνάκι μου…

Πήρα τον Κλαρκ σε ηλικία 8 εβδομάδων και τις πρώτες μέρες ήταν πολύ ζωηρός όταν ήταν ξύπνιος, αλλά περνούσε περίπου 22 ώρες την ημέρα στον ύπνο! Χρειάστηκαν μερικές μέρες για να μάθει να με εμπιστεύεται και όταν άρχισε να τρέχει γύρω στις ώρες του ξύπνιου παρατήρησα ότι ήταν πολύ τρεμάμενος. Έπεσε αρκετά και καθώς δεν ήμουν σίγουρος αν αυτό ήταν μια ασθένεια, ένας τραυματισμός ή απλώς επειδή ήταν ακόμα μωρό. Μπήκα κατευθείαν στο Google!

Όλα τα αποτελέσματα έδειξαν αυτή τη φοβερή ασθένεια και παρόλο που είπε ότι είναι πολύ ασυνήθιστη σε νεαρούς σκαντζόχοιρους, εξακολουθεί να είναι δυνατή.

Ήμουν συντετριμμένος

Καημένε μου Κλαρκ! Τον παρακολουθούσα στενά για άλλη μια εβδομάδα. Η ισορροπία του δεν βελτιώθηκε ούτε επιδεινώθηκε. Τράβηξα ένα βίντεο με τον να τρέχει γύρω από το κλουβί του και το ανέβασα σε ένα fanpage με πάνω από 5000 followers. Ρώτησα αν αυτό είναι φυσιολογικό για έναν σκαντζόχοιρο 9 εβδομάδων. Όλοι είπαν «όχι»! Στενοχωρήθηκα που είχα αρνηθεί και δεν τον είχα πάει νωρίτερα στους κτηνίατρους. Όλοι σχολίαζαν το βίντεο λέγοντάς μου ότι ήταν σίγουρα το σύνδρομο Wobbly Hedgehog.

Μια κτηνιατρική επίσκεψη

Πήρα ένα ραντεβού στον κτηνίατρο την επόμενη μέρα και πήγα τον Κλαρκ εκεί ενώ αναρωτιόμουν αν θα έπρεπε να κοιμηθεί εκεί και μετά. Ο κτηνίατρος εξεπλάγην ότι ο Κλαρκ ξεμπίλισε τόσο γρήγορα και ήταν τόσο φιλικός. Δεν έκανε πολύ περπάτημα στο τραπέζι του κτηνιάτρου, οπότε δεν έπεσε, αλλά ήταν πολύ τρέμουλο και όταν προσπαθούσε να πάρει ένα μπισκότο που άφησε ο κτηνίατρος, δεν ήταν πολύ καλός στόχος. Ο κτηνίατρος απέκλεισε τον τραυματισμό στα πόδια του και είπε ότι είναι σίγουρος ότι κάτι δεν πάει καλά στον εγκέφαλο του Κλαρκ, όπως μια κύστη ή κάποιο υγρό που πιέζει το μέρος που τον βοηθά να ισορροπήσει. Είπε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ να έχει αναφερθεί περίπτωση WHS στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι συνδέεται με τα παράσιτα που υπάρχουν στην Αμερική. Ο κτηνίατρος πρότεινε τον Κλαρκ να παρακολουθείται και ότι προέβλεψε ότι ο Κλαρκ δεν θα επιδεινωνόταν και αν κάτι θα βελτιωνόταν με την ηλικία καθώς μαθαίνει να ισορροπεί. Δεν είναι ασφαλές για αυτόν να χρησιμοποιήσει τον τροχό άσκησής του, επομένως έχει τώρα μια λίμνη με μπάλα για να σκαρφαλώσει.

Ανακούφιση

Παίρνοντας τον Κλαρκ σπίτι εκείνο το βράδυ ένιωσα τόσο ανακουφισμένος που δεν ήταν το σύνδρομο Wobbly Hedgehog. Έχω μάθει να μην βγάζω βιαστικά συμπεράσματα και να ακούω τι προτείνουν άλλοι ιδιοκτήτες σκαντζόχοιρων. Υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας με τα οποία υποφέρει ένας σκαντζόχοιρος, χωρίς αυτό να είναι WHS.

About admin

Check Also

Αλεπούδες και Σκαντζόχοιροι – Ποιοι είστε;

[ad_1] Όντας «γενικός» (ή αυτό που κάποιοι θα αποκαλούσαν «αλεπού»), έχω δεχτεί συχνά κριτική για …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir