Αλεπούδες και Σκαντζόχοιροι – Ποιοι είστε;

[ad_1]

Όντας «γενικός» (ή αυτό που κάποιοι θα αποκαλούσαν «αλεπού»), έχω δεχτεί συχνά κριτική για το γεγονός ότι ακολουθώ τόσες πολλές διαφορετικές σταδιοδρομίες, σπουδές, θέματα και ενδιαφέροντα. Αν έχω ακούσει “εστίαση, εστίαση, εστίαση” μία φορά, στην πραγματικότητα το έχω ακούσει δεκάδες φορές. Η παραβολή της αλεπούς και του σκαντζόχοιρου περιγράφει την καθημερινή συνάντηση μεταξύ της αλεπούς και του σκαντζόχοιρου.

Η πονηρή αλεπού έχει πολλές ιδέες για τρόπους για να κάνει μια κρυφή επίθεση στον σκαντζόχοιρο. Καθώς η αλεπού πλησιάζει προς το μέρος του, ο σκαντζόχοιρος σκέφτεται: “Πάμε πάλι. Θα μάθει ποτέ;” Αυτός – όπως πάντα – κυλά σε μια σφαίρα από αιχμηρές αιχμές και η αλεπού, βλέποντας αυτή την άμυνα να ακυρώνει την επίθεσή του.

Το 1953, ο Sir Isaiah Berlin έγραψε, «Υπάρχει μια γραμμή ανάμεσα στα θραύσματα του Έλληνα ποιητή Αρχίλοχου που λέει: «Η αλεπού ξέρει πολλά πράγματα, αλλά ο σκαντζόχοιρος ξέρει ένα μεγάλο πράγμα». Οι μελετητές διέφεραν σχετικά με τη σωστή ερμηνεία αυτών των σκοτεινών λέξεις, που μπορεί να μην σημαίνουν τίποτα περισσότερο από το ότι η αλεπού, παρ’ όλη την πονηριά της, νικιέται από τη μοναδική άμυνα του σκαντζόχοιρου.Αλλά, λαμβανόμενα μεταφορικά, οι λέξεις μπορούν να γίνουν για να δώσουν μια έννοια στην οποία σηματοδοτούν μια από τις βαθύτερες διαφορές που διχάζουν συγγραφείς και στοχαστές, και, μπορεί να είναι, τα ανθρώπινα όντα γενικότερα.

«Γιατί υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ εκείνων, από τη μια πλευρά (δηλαδή των σκαντζόχοιρων), που συνδέουν τα πάντα με ένα ενιαίο κεντρικό όραμα… και εκείνων (δηλαδή των αλεπούδων) που κάνουν ζωές, κάνουν πράξεις και διασκεδάζουν ιδέες που είναι φυγόκεντρες και όχι κεντρομόλος, η σκέψη τους είναι διάσπαρτη ή διάχυτη…»

Τους τελευταίους μήνες διάβασα το Good to Great του Jim Collins στο οποίο γράφει για το «Hedgehog Concept» – «A Hedgehog Concept δεν είναι στόχος να είσαι ο καλύτερος, μια στρατηγική για να είσαι ο καλύτερος και πρόθεση να είσαι το καλύτερο, ένα σχέδιο για να είσαι ο καλύτερος. Είναι η κατανόηση του σε τι μπορείς να είσαι ο καλύτερος. Η διάκριση είναι απολύτως κρίσιμη.”

Ο Ραλφ Έστλινγκ έγραψε: «Υπάρχει μια τρίτη κατηγορία, την οποία το Βερολίνο δεν αναφέρει γιατί, υποθέτω, είναι πολύ σπάνια, που περιλαμβάνει ανθρώπους όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Μικελάντζελο και ο Τόμας Τζέφερσον, που συνδυάζουν στη φύση τους και αλεπού και σκαντζόχοιρου. . Οι sluggers που τρέχουν στο σπίτι είναι αυστηρά σκαντζόχοιροι, ενώ τα μικρά παιδιά που σπρώχνουν τακτικά scratch single σε όλα τα μέρη του χωραφιού, φτάνουν στην πρώτη βάση με κουλούρια και κάνουν συνήθεια να κλέβουν δεύτερους, είναι οι αλεπούδες σου. Η Babe Ruth ήταν ο πεμπτουσίας σου σκαντζόχοιρος Ο Wee Willie Keeler, που «απλώς τους χτύπησε όπου δεν είναι», ήταν η κατ’ εξοχήν αλεπού σας. Οι πολιτικοί και οι πάπες είναι σχεδόν πάντα αλεπούδες, οικονομολόγοι και άγιοι σχεδόν χωρίς εξαίρεση σκαντζόχοιροι.

“Ένας κόσμος που διοικείται από ειδικούς θα ήταν καταστροφή. Εκτός κι αν ο σκαντζόχοιρος είναι επίσης αλεπού, ο ειδικός επίσης ένας πολύ δίκαιος γενικός, η Γη είναι καταδικασμένη αν κυβερνάται από ειδικούς. Και αν δεν μπορούμε να έχουμε τον συνδυασμό αλεπούς και σκαντζόχοιρου (και Σχεδόν σίγουρα δεν μπορούμε, είναι πολύ απίθανο) και πρέπει να επιλέξουμε μόνο το ένα, ας είναι ο καλός γενικός, ο πολυδιάστατος».

Ο Ντάγκλας Άνταμς έγραψε: «Αν κάποιος πιστεύει ότι είναι σκαντζόχοιρος, μάλλον του δίνεις απλώς έναν καθρέφτη και μερικές φωτογραφίες σκαντζόχοιρων και τους λες να το λύσουν μόνοι τους».

Λοιπόν, τι νομίζεις? Και ποια είσαι;

About admin

Check Also

Sonic The Hedgehog – The Official Game of Speed

[ad_1] Το μέλλον του διαδραστικού παιχνιδιού καθοδηγείται από την καινοτομία συμπίεσης ήχου, τη χωροταξία, την …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir