Παντομίμα ιστορία, παραδόσεις και δεισιδαιμονίες

[ad_1]

Η ιδέα της παντομίμας ξεκίνησε στην αρχαία Ελλάδα και αργότερα έγινε δημοφιλής κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αυγούστου στην αρχαία Ρώμη. Το όνομα προέρχεται από έναν μασκοφόρο χορευτή που ονομάζεται Pantomimus και το περιεχόμενο κωμωδίας και τραγωδίας της σύγχρονης παντομίμας έχει σαφείς δεσμούς με την Commedia dell’Arte που ξεκίνησε στην Ιταλία τον Μεσαίωνα και έφτασε στην Αγγλία στα μέσα του 17ου αιώνα όταν η Commedia Οι χαρακτήρες της dell’Arte άρχισαν να εμφανίζονται για πρώτη φορά σε αγγλικά έργα.

Συχνά οι περιοδεύοντες θίασοι της Commedia dell’Arte αποτελούνταν από μέλη της οικογένειας που γενικά αυτοσχεδίαζαν το δρόμο τους μέσα από μια πλοκή που περιελάμβανε χαρακτήρες όπως ο Arlecchino (ή ο Αρλεκίνος) και η αληθινή του αγάπη, η Columbina (ή Columbine). Άλλοι τυπικοί χαρακτήρες ήταν ο υπερβολικά προστατευτικός πατέρας, ο Pantaloon, ο οποίος αρνήθηκε να επιτρέψει στον ηρωικό Αρλεκίνο να αναζητήσει τη στοργή της κόρης του. Σε ορισμένες εκδοχές ο Pantaloon έχει έναν υπηρέτη, τον Pulchinello, που αργότερα έγινε γνωστός ως Κλόουν. Αυτοί οι χαρακτήρες διέφεραν ανάλογα με το ποιον διασκέδαζαν οι ερμηνευτές, αλλά ο μεγάλος κλόουν Γκριμάλντι άλλαξε τελικά τη μορφή έτσι ώστε κάθε ιστορία να είχε τους ίδιους χαρακτήρες που μπορούν να βρεθούν ακόμα στις σημερινές παντομίμες.

Ήταν κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτώριας τον 19ο αιώνα, η αγγλική παντομίμα συνδέθηκε στενά με την παράδοση των Χριστουγέννων και θεωρήθηκε απόλαυση για τα παιδιά.

Τώρα που παίζεται παραδοσιακά τα Χριστούγεννα για το οικογενειακό κοινό, η βρετανική παντομίμα είναι πλέον μια δημοφιλής μορφή θεάτρου με τραγούδι, χορό, κωμωδία, slapstick, συμμετοχή κοινού και ήπιο σεξουαλικό υπονοούμενο. Οι πλοκές συχνά βασίζονται χαλαρά σε παραδοσιακές παιδικές ιστορίες, με τους πιο δημοφιλείς τίτλους:

o Aladdin (συχνά σε συνδυασμό με τον Ali Baba and the Forty Thieves)

o Babes in the Wood (συχνά σε συνδυασμό με τον Robin Hood)

o Η Πεντάμορφη και το Τέρας

o Σταχτοπούτα, η πιο δημοφιλής παντομίμα

o Dick Whittington που βασίζεται σε θεατρικό έργο του δέκατου έβδομου αιώνα

o Goldilocks και οι τρεις αρκούδες

o Jack and the Beanstalk

o Μητέρα Χήνα

o Πήτερ Παν

o Μπότες με μπότες

o Ωραία Κοιμωμένη

o Χιονάτη

Ο Panto έχει μια σειρά από παραδόσεις και δεισιδαιμονίες – οι περισσότερες από τις οποίες έχουν παραμείνει με τα χρόνια:

o Ο κορυφαίος ανδρικός νεανικός χαρακτήρας είναι το βασικό αγόρι και τον υποδύεται σχεδόν πάντα μια γυναίκα ντυμένη συνήθως με κοντές, στενές φούστες συνοδευόμενες από δερμάτινες μπότες μέχρι το γόνατο και διχτυωτές κάλτσες. Στο παρελθόν, όταν οι κυρίες κάλυπταν τα πόδια τους με ρούχα μέχρι τους αστραγάλους, αυτό παρείχε μια εξαιρετική ευκαιρία να εμφανίσουν ένα καλλίγραμμο ζευγάρι πόδια και να κάνουν το panto ελκυστικό στο ανδρικό κοινό.

o Η ντάμα της παντομίμας παίζεται συνήθως από άντρα. Αυτό χρονολογείται από τα Victorian Music Halls, όταν στο κοινό άρεσε να βλέπει γνωστούς κωμικούς να παίζουν το ρόλο της μητέρας του Jack, της Sarah the Cook στο Dick Whittington ή του Window Twankey στο Aladdin. Οι γυναίκες κωμικοί ήταν σχεδόν ανήκουστοι τότε και η παράδοση έχει κολλήσει από τότε.

o Υπάρχει άφθονη συμμετοχή κοινού με κλήσεις “είναι πίσω σου!” και “ω ναι είναι!” ή “ω όχι, δεν είναι!” Το κοινό ενθαρρύνεται πάντα να «μπουκάρει» τον κακό.

o Συνήθως υπάρχει ένα φύλλο τραγουδιού προς το τέλος του panto, όταν το ένα μισό του κοινού καλείται να τραγουδήσει το ρεφρέν «τους» πιο δυνατά από το άλλο μισό. Τα μέλη του καστ πετούν γλυκά στα παιδιά του κοινού και συχνά ρωτούν τα μέλη του κοινού στη σκηνή. Αυτές οι σκηνές χρησιμοποιούνται συχνά ως γέμιση για να δώσουν χρόνο στο καστ να αλλάξει τα κουστούμια του.

o Η καλή νεράιδα μπαίνει πάντα από τη δεξιά πλευρά της σκηνής και ο κακός κακός από την αριστερή. Αυτό προέρχεται από την Commedia dell ‘Arte όταν η δεξιά πλευρά της σκηνής συμβόλιζε τον Παράδεισο και η αριστερή πλευρά την Κόλαση.

o Στην παντομίμα οι τελευταίες γραμμές που ακούγονται στο φινάλε. (παραδοσιακά σε δίστιχα με ομοιοκαταληξία) δεν πρέπει ποτέ να λέγονται στην πρόβα καθώς αυτό θεωρείται πολύ κακή τύχη. Εκφωνούνται για πρώτη φορά το βράδυ των εγκαινίων.

o Οι τελευταίοι καλλιτέχνες που εμφανίζονται στη σκηνή στο walk down ή στο φινάλε είναι παραδοσιακά οι Principal Boy and Girl, που συνήθως παντρεύονται στο τέλος της παράστασης.

o Θεωρείται πολύ άτυχο να υπάρχουν αληθινά λουλούδια στη σκηνή, εκτός και αν παραδοθεί η ηγετική κυρία κατά τη διάρκεια της αυλαίας.

o Το σφύριγμα σε ένα καμαρίνι είναι κακός οιωνός και αν σας νοιάζει να σας πιάσουν θα πρέπει να φύγετε από το δωμάτιο, να γυρίσετε τρεις φορές, να χτυπήσετε και να ξαναμπείτε, συνήθως εκφωνώντας μια κατάρα.

Ας ελπίσουμε ότι η παράδοση θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια, αλλά το είδος κινδυνεύει από τη σύγχρονη απειλή της πολιτικής ορθότητας με ορισμένα θέατρα να πιστεύουν ότι οι άνδρες ντυμένοι γυναίκες είναι εξευτελιστικοί.

Επίσης, οι παντομίμες ακολουθούν την κινηματογραφική βιομηχανία και εξαργυρώνουν το merchandising με πίεση που ασκείται στους γονείς να αγοράσουν κονκάρδες panto, την τιάρα της νεράιδας ή τη μάσκα του δαίμονα που πωλούνται στο φουαγιέ σε συχνά εξαιρετικά διογκωμένες τιμές.

Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη πολλά τοπικά θέατρα παραγωγής και αφοσιωμένοι καλλιτέχνες έτοιμοι να κάνουν δύο παραστάσεις την ημέρα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μερικά από τα κύρια pantos στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος περιλαμβάνουν τον Brian Conley ως Buttons στη Σταχτοπούτα στο Cliffs Pavilion Southend: Shane Richie ως Aladdin στο Wycombe Swan Theatre. Ο Joe Pasquale και ο Ray Quinn στην Ωραία Κοιμωμένη στον Ιππόδρομο του Μπέρμιγχαμ. John Barrowman στο Robin Hood at the New Theatre Cardiff: Ο Paul Nicholas υποδύεται τον Captain Hook στο Peter Pan στο Hull New Theatre και ο Craig Revell Horwood από το Strictly Come Dancing παίζοντας την Wicked Queen στο Llandudno.

About admin

Check Also

Χρειάζονται οι γάτες χειμερινές μπότες;

[ad_1] Χιόνισε χθες το βράδυ για πρώτη φορά φέτος στην περιοχή μου στο Νότιο Οντάριο …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir