Προφίλ προσωπικότητας Pygmy Goat

[ad_1]

Όπως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες πυγμαίων κατσίκων (ή έτσι φαντάζομαι, ελπίζω να μην είμαι το μόνο άτομο που κάνει αυτό που πρόκειται να περιγράψω) περνάω μερικές ώρες κάθε εβδομάδα χαλαρώνοντας έξω με τις τέσσερις πυγμαίους κατσίκες μας (Charlie, Ella, Jack και η Sally), ξύνοντας την πλάτη τους όταν είναι πολύ τεμπέληδες για να δαγκώσουν οι ίδιοι τον ερεθιστικό και παρατηρώντας ήσυχα τη βουκολική τους ύπαρξη.

Αναρωτιέμαι τι σκέφτονται οι πυγμαίοι εγκέφαλοι τους καθώς περιφέρονται στο βοσκότοπο και περπατούν κατά μήκος της λίμνης. Φαίνονται αρκετά έξυπνοι, αλλά τόσο οικονομικοί στη συναισθηματική τους έκφραση που είναι δύσκολο να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα.

Έχω δώσει κάποια προσοχή σε τέσσερις τομείς της συμπεριφοράς των πυγμαίων: γλώσσα, μάχη, στοργή και διαφοροποίηση. Δεν είναι επιστημονικές αναλύσεις σε καμία περίπτωση, είναι απλώς παρατηρήσεις. Τελικά, εάν μπορούν να αναπτυχθούν γενικευμένες θεωρίες της συμπεριφοράς των πυγμαίων, ίσως αξίζει τον κόπο να συγκεντρωθούν πιο συγκεκριμένα δεδομένα εκτός από το τρέχον σύνολο σημειώσεων. Ωστόσο, ως περιστασιακό προλεγόμενο για μια πιο αυστηρή κωδικοποίηση των συμπεριφορών των πυγμαίων, αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως χρήσιμο σημείο εκκίνησης για πρόσθετη παρατήρηση.

Ο ρόλος τους στη ζωή ως θήραμα και όχι ως αρπακτικά φαίνεται να ενημερώνει μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς τους. Όπως μου είπαν περισσότεροι από ένας κτηνίατροι, «Ένας πυγμαίος τράγος που είναι άρρωστος βρίσκεται στην πόρτα του θανάτου γιατί φυσικά κρύβουν οποιαδήποτε αδυναμία». Οι πιο αδύναμοι πυγμαίοι είναι πάντα εκείνοι στους οποίους επιτίθενται πρώτοι τα αρπακτικά. Ή, όπως το έθεσε ο Billy Crystal, «Είναι καλύτερα να δείχνεις ωραία παρά να νιώθεις καλά».

Περί Γλώσσας

Μέχρι στιγμής έχω βρει τουλάχιστον πέντε διακριτούς ήχους. Γενικά, οι πυγμαίοι κατσίκες είναι αρκετά ήσυχες, κάνουν λίγο περισσότερο θόρυβο από μια γάτα και πολύ λιγότερο θόρυβο από έναν σκύλο.

Πρώτον, υπάρχει μια κλήση διαχωρισμού που χρησιμοποιούν κάθε φορά που μια κατσίκα ξεφεύγει από το κοπάδι. Εάν δύο απομακρυνθούν, τότε όλοι περιπλανιούνται και το κοπάδι συγχωνεύεται πριν χρειαστεί μια προειδοποιητική κλήση.

Δεύτερον, υπάρχει μια κλήση αναγνώρισης που σχετίζεται γενικά με θετικές προσδοκίες. Αν βγαίνω από το σπίτι με έναν πλαστικό κουβά στο χέρι, ξέρουν ότι αυτό συνήθως σημαίνει φαγητό και αρχίζουν να φωνάζουν καθώς τρέχουν στο υπόστεγο τους. Θα κάνουν επίσης αυτήν την κλήση αν πάμε μια βόλτα, καθώς τους αρέσει να περιπλανώνται στην ιδιοκτησία.

Τρίτον, είναι μια αποδοκιμαστική, κάπως επίμονη κλήση που ακούγεται πιο συχνά όταν το φαγητό τους αργεί λίγο. Ξέρουν ότι δεν σηκώνομαι στην ώρα μου κάθε πρωί, οπότε είναι σίγαση στο πρωινό. Αλλά αν το δείπνο τους δεν είναι στο πάτωμα μέχρι τις 6 το απόγευμα, αρχίζουν να παρατάσσονται έξω από τις συρόμενες γυάλινες πόρτες στη βεράντα και διακόπτουν τις βραδινές ειδήσεις με τα παράπονά τους.

Τέταρτον, υπάρχει μια μικρή κλήση “meep, meep, meep” που κάνουν βαθιά στο λαιμό τους όταν ετοιμάζονται για μάχη. Υποτίθεται ότι, για έναν πυγμαίο, αυτό είναι βαθιά απειλητικό και σηματοδοτεί την έναρξη ενός σοβαρού κλομπέρ, αλλά σε όλους τους άλλους ακούγεται γελοίο.

Πέμπτον, και πιο λυπηρό, υπάρχει ένα πολύ δυνατό, υψηλότερο, συνεχές τηλεφώνημα που σημαίνει είτε «πληγώθηκα» ή «νομίζω ότι είμαι πληγωμένος». Κυρίως παρατηρούμε την παραλλαγή “Νομίζω ότι είμαι πληγωμένος” κατά το κόψιμο των νυχιών. Η Σάλι, συγκεκριμένα, κλωτσάει τα πόδια της προς όλες τις κατευθύνσεις και ουρλιάζει σαν μικρό μωρό μόλις ξεσκεπαστεί η πορτοκαλοκοπτική μηχανή. Είμαι η μόνη που έχει πληγωθεί ποτέ από αυτό το τελετουργικό καθώς μια φορά κλώτσησε τη στιγμή που γύριζα το κουρευτικό μηχανισμό, μπλοκάροντας τις δύο μύτες του ξυραφιού στην παλάμη του χεριού μου. Η Σάλι μπόρεσε τότε να παρατηρήσει την έντονη, συνεχή, κατάρα συμπεριφορά μου.

Μάχη: Τελετουργικό κυριαρχίας ή καλή καθαρή διασκέδαση

Οι Πυγμαίοι συμπεριφοριστές συνδέουν τη μάχη με τη διατήρηση της τάξης του κοπαδιού. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει ένα στοιχείο αυτού, αλλά φαίνεται να απολαμβάνουν πραγματικά να σπάνε τα μέτωπα. Δεν υπάρχει προφανής ανταγωνισμός μεταξύ της Σάλι και της Έλα, αλλά θα σταθούν στη βεράντα, θα σηκωθούν στα πίσω πόδια τους και θα τσακιστούν ο ένας με τον άλλον για 10 ή 15 λεπτά. ουρές που κουνάνε όλη την ώρα. Η γούνα τους στέκεται ίσια στην πλάτη τους, ένα παραδοσιακό σημάδι θυμού, ενώ μάχονται, αλλά φαίνεται να είναι περισσότερο φούσκωμα παρά εχθρότητα. Η μάχη σταματά κάθε 30 δευτερόλεπτα περίπου εάν κάποιος χρειάζεται να δαγκώσει ένα πόδι που προκαλεί φαγούρα ή να πιάσει μια λίγη νερό.

Κοινωνική Στοργή και Δεσμός Αγέλης

Η γενναιόδωρη χρήση της κοινωνικής στοργής από τους πυγμαίους για να υποστηρίξει το δέσιμο μέσα στο κοπάδι είναι μια από τις πιο ελκυστικές πτυχές της συμπεριφοράς τους. Όπως έχουν παρατηρήσει πολλοί άνθρωποι, μπορείτε να καταλάβετε αν μια πυγμαία κατσίκα σας αρέσει πραγματικά επειδή θα στέκεται στο πόδι σας όταν την πλησιάζετε – ή ίσως το γρασίδι είναι βρεγμένο – μισούν το βρεγμένο γρασίδι. Συμμετέχουν τακτικά σε αυτή τη συμπεριφορά μεταξύ τους. Μασάνε ο ένας τα αυτιά, τα κέρατα και τα κολάρα του άλλου, ξαπλώνουν ο ένας πάνω στον άλλο όταν λιάζουν και ακουμπούν τα πόδια τους ο ένας στην πλάτη του άλλου όταν ροκανίζουν κάποιο σημείο στο πόδι τους. Υπάρχουν πολλά συγκινητικά που συμβαίνουν στη γη των πυγμαίων, αλλά ασεξουαλικά στην περίπτωση του κοπαδιού μας. Τα αγόρια είναι όλα ξεπερασμένα, οπότε τίποτα από αυτά δεν είναι προοίμιο ενός ονείρου.

Διαφοροποίηση Προσωπικότητας

Έχουμε μόνο τέσσερις πυγμαίους κατσίκες, επομένως αυτό είναι ξεκάθαρα ανέκδοτο και όχι διαθετικό, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να αγνοήσουμε οποιονδήποτε φόβο περί ειδωλολατρικού ανθρωπομορφισμού και να συμπεράνουμε ότι αυτοί οι πυγμαίοι έχουν προσωπικότητες που διαφοροποιούνται άγρια ​​και διασκεδάζουν.

Σαφώς η Έλλα κυριαρχεί στο κοπάδι ως εξερευνήτρια, τα νέα πράγματα είναι το πράγμα της. Ο Τσάρλι κυριαρχεί στο κοπάδι με μέγεθος και μυς. Αυτός τρώει πρώτος, τρώει τα περισσότερα, ξυπνάει τον άλλον όταν κοιμούνται και γενικά συμπεριφέρεται σαν ένας τρελό αδερφός. Δεδομένου αυτού, εξακολουθεί να αφήνει την Έλλα να ηγείται όταν κάτι νέο συμβαίνει. Ο Τζακ υποστηρίζει το κοπάδι με το να απογοητεύεται στους άλλους και να είναι απλώς ένας αγαπημένος του. Ο Τζακ είναι σταθερός και ανυπόφορος, παίρνει ό,τι του φέρνει η ζωή. Η Σάλι είναι πολύ ανεξάρτητη, ξεφεύγει από το κοπάδι τακτικά, διαλέγει και επιλέγει πότε θα αλληλεπιδράσει με τους ανθρώπους και παρουσιάζει μια έντονη ράβδωση που διαψεύδει το μικρό της μέγεθος.

Θα μπορούσε κανείς να συνεχίσει, αλλά είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ούτε ένα γενετικό καλούπι που να εξαλείφει πανομοιότυπα νευρικά μονοπάτια. Αυτά τα τέσσερα, τουλάχιστον, παρουσιάζουν μια σαφή διαφοροποίηση της προσωπικότητας που υποστηρίζει μια βαθύτερη κατανόηση της έννοιας της βούλησης στα μη ανθρώπινα είδη.

Περαιτέρω μελέτη

Απομένει να γίνει πρόσθετη δουλειά σε αρκετούς τομείς, αλλά ο χρόνος είναι χρήμα και οι πυγμαίοι είναι μια φειδωλή παρτίδα που πληρώνουν ελάχιστα για αντιεπιστημονικές μονογραφίες. Ίσως, αν η έρευνα έσκαβε λίγο πιο βαθιά, να έφταναν στις τσέπες τους πιο μακριά.

Η νοημοσύνη τους σε σχέση με άλλα κατοικίδια θα ήταν μια ιδιαίτερα γόνιμη περιοχή για περισσότερη ανάλυση. Παραμένω μπερδεμένος από την απροθυμία τους να ανταποκριθούν με συνέπεια σε απλές εντολές. Όπως οι γάτες, παρόλο που φαίνεται να κατανοούν ορισμένες εντολές, φαίνονται εντελώς απρόθυμες να καθίσουν, να κουνηθούν ή να ανατραπούν. Αυτές οι εντολές φαίνεται να τους βαρέθηκαν βαθιά. είναι εγγενώς καλοπροαίρετοι για αυτό και παραμένουν σαστισμένοι, αλλά αποφασιστικά απόμακροι.

Πνευματικά δικαιώματα © 2007, Lotus Pond Media

About admin

Check Also

Goan Goat Curry Cooked With Passion από τον Binoy Nazareth

[ad_1] Νόστιμο. Απολαυστικός. Γοητευτικός. Έχετε πάει ποτέ σε ένα απολαυστικό, νόστιμο και απολαυστικό ταξίδι; Η …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir