Πώς να γράψετε ένα Lifter Pitch για το βιβλίο σας

[ad_1]

Το γράψιμο είναι μια τρομακτική παλιά επιχείρηση, αλλά από όλα τα τρομακτικά πράγματα σχετικά με αυτό, ίσως το πιο τρομακτικό είναι να γίνει σωστή η ιδέα.

Θέλω να πω, θα περάσετε ώρες, μέρες, χρόνια γράφοντας το ίδιο το βιβλίο. Λάβετε σωστά τους χαρακτήρες. Τροποποιώντας την πεζογραφία σας. Εργασία με την πλοκή. Τι γίνεται όμως αν ολόκληρο το βιβλίο είναι απλώς μια ιδέα που δεν μπορεί να πωληθεί; Πώς ξέρετε πριν ξεκινήσετε;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πείτε είναι ότι ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζετε την αγορά. Αυτό σημαίνει ότι διαβάζετε πολλή σύγχρονη μυθοπλασία στην περιοχή σας. Αν δεν το κάνετε αυτό, δεν θα γνωρίζετε την αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν σίγουρα θα παρεξηγήσετε τι θέλουν να αναλάβουν οι λογοτεχνικοί πράκτορες, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι το βιβλίο σας δεν θα πουλήσει. Και γιατί να το κάνει; Δημιουργείτε ένα προϊόν για μια αγορά και δεν έχετε καν κάνει τη βασική έρευνα.

Αλλά το έχεις κάνει, φυσικά. Τι μετά λοιπόν;

Για να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση, πρέπει να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο θα πωλείται το βιβλίο σας στους λιανοπωλητές. Θα λάβει μια καταχώριση μιας ή μισής σελίδας στον κατάλογο του εκδότη. Θα υπάρχει μια σελίδα “Πληροφορίες εκ των προτέρων”. Και αυτό είναι όλο. Ο έμπορος λιανικής δεν θα διαβάσει (γενικά) το βιβλίο πριν καθορίσει τη σειρά του, επομένως όλη η αγαπημένη και κρίσιμη δουλειά σας για την πλοκή, την πεζογραφία, τον χαρακτήρα και όλα τα υπόλοιπα είναι ουσιαστικά άσχετα. (Εκτός του ότι δεν θα έφτανες τόσο μακριά αν αυτά τα πράγματα δεν ήταν σε φόρμα.)

Αυτό που έχει σημασία, επομένως, είναι το “Elevator Pitch”: τα είκοσι δευτερόλεπτα που θα έχει ο πωλητής του εκδότη σας για να παρουσιάσει το βιβλίο σας. Ακολουθούν παραδείγματα γηπέδων που θα μπορούσαν πραγματικά να λειτουργήσουν:

Λυκόφως: Ένα ειδύλλιο για εφήβους μεταξύ μιας συνηθισμένης Αμερικανίδας και ενός αγοριού που είναι στην πραγματικότητα βαμπίρ.

Ο Κώδικας Ντα Βίντσι: ένα θρίλερ μυστηρίου που περιστρέφεται γύρω από το κυνήγι του Αγίου Δισκοπότηρου.

Wolf Hall: Ένα ιστορικό έπος που περιστρέφεται γύρω από τον Thomas Cromwell, τον πιο σημαντικό άνθρωπο στην αυλή του βασιλιά Henry VIII.

Είναι αρκετά προφανές ότι το βιβλίο του Νταν Μπράουν είχε μια υπόθεση δολοφονίας – και ότι ήταν αυτό που ουσιαστικά πούλησε το βιβλίο. (Δεν ήταν το πεζογραφικό του στυλ!) Είναι λιγότερο προφανές, αλλά εξίσου αληθές ότι η τεράστια επιτυχία του Wolf Hall της Hilary Mantel (ένα λογοτεχνικό μυθιστόρημα) εξαρτιόταν επίσης από την εύρεση ενός λαμπρού γάντζου. Αν ο Mantel είχε γράψει ουσιαστικά το ίδιο βιβλίο για έναν βασιλιά / αυλή / περίοδο που ήταν λιγότερο τεράστιο στη λαϊκή φαντασία, το βιβλίο δεν θα είχε πουληθεί στην ίδια κλίμακα. Πράγματι, καμία από τις προηγούμενες δεν το έκανε.

Ακολουθούν παραδείγματα γηπέδων που πραγματικά δεν λειτουργούν. (Αυτά τα παραδείγματα επινοούνται, παρεμπιπτόντως. Τα βιβλία με κακές τάσεις δεν εκδίδονται ποτέ.)

Eco-fantasy για 6-7s: τρία παιδιά πηγαίνουν σε έναν κόσμο φαντασίας όπου πρέπει να σώσουν τον πλανήτη και να μάθουν για τη σημασία της ανακύκλωσης και τους κινδύνους που εγκυμονεί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Chick-lit για αυτοτραυματιστές: Η Katy είναι μια τρελή τριαντάχρονη που αγαπά τη μόδα και λατρεύει τη σέξι φωτογράφο που δουλεύει ελεύθερος επαγγελματίας για το περιοδικό μόδας της. Αλλά η Katy είναι μια κρυφή αυτοτραυματιζόμενη, της οποίας τα προβλήματα πηγάζουν από μια δύσκολη παιδική ηλικία.

Μη λογοτεχνική λογοτεχνική φαντασία: ένα ελαφρώς μέτριο βιβλίο για δύο κάπως βαρετούς ανθρώπους στις ζωές των οποίων δεν φαίνεται να συμβαίνει τίποτα και πολύ.

Ειλικρινά παίρνουμε βιβλία σαν αυτά. Πραγματικά το κάνουμε. Το ίδιο και οι λογοτεχνικοί πράκτορες. Και δεν θα λειτουργήσουν ποτέ. Εάν δεν έχετε ένα στιγμιαίο, συναρπαστικό, εύκολα επικοινωνούμενο βήμα, μπορεί να κάνετε ένα παρόμοιο λάθος. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε: γράψτε ένα βήμα για το δικό σας βιβλίο. Ακούγεται χλιαρό ή δυνατό; Πειραματιστείτε με διαφορετικούς τρόπους να το απλώσετε. Δείτε αν μπορείτε να προσθέσετε λίγο πλεονέκτημα, κάτι νέο, κάτι ζωντανό. Ακόμα κι αν χρειαστεί να αλλάξετε το βιβλίο για να ταιριάζει σε αυτόν τον τόνο, πρέπει να το κάνετε.

Α, και παρόλο που έχω επεξηγήσει αυτά τα σημεία με παραδείγματα από τον κόσμο της μυθοπλασίας, είναι εξίσου σχετικά με τους συγγραφείς μη μυθοπλασίας – ή ακόμα περισσότερο. Ειδικά για τη μη μυθοπλασία με θέμα, πρέπει να προσφέρετε κάτι σαφές και διακριτικό σε πράκτορες και εκδότες. Γιατί το βιβλίο σας; Γιατί η γωνία σου; Τι νέα? Τι το ιδιαίτερο; Το elevator pitch σας πρέπει να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις γρήγορα και αποφασιστικά.

Η καλή γραφή έχει σημασία. Αλλά η δυνατότητα πώλησης είναι απαραίτητη.

About admin

Check Also

Ιδέες για αποκριάτικες στολές – 25 σπιτικές στολές για να φτιάξετε

[ad_1] Οι αποκριάτικες στολές είναι διασκεδαστικές στη δημιουργία. Πολλά είδη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir