Συζήτηση για την ηθική στην τάξη: 3 παραμύθια για να πυροδοτήσουν τη συζήτηση

[ad_1]

Τι καλύτερος τρόπος για να πυροδοτήσετε μια ζωηρή συζήτηση στην τάξη για την ηθική από το να εξερευνήσετε τα περίπλοκα μηνύματα που συναντάμε συχνά στα παραμύθια;

Τα παιδιά απολαμβάνουν μια άνετη εξοικείωση με τα παραμύθια. Βασίζοντας μια συζήτηση για την ηθική στα παραμύθια, ξεκινάτε από το κοινό έδαφος. Τα παιδιά ηλικίας οκτώ ετών και άνω είναι συνήθως έτοιμα για πιο νόστιμες ηθικές έννοιες, έννοιες που παραβιάζουν τις γκρίζες περιοχές μικρότερων κακών ή σχετικών προτεραιοτήτων.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις που προέρχονται από τη χώρα των παραμυθιών για να κάνετε τους τροχούς της σκέψης των μαθητών σας να περιστρέφονται.

ΠΑΠΟΥΤΣΩΜΕΝΟΣ ΓΑΤΟΣ: ΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΙ Η ΠΟΛΥΠΛΑΣΙΑ;

Στο κλασικό γαλλικό παραμύθι «Puss in boots», ένας έξυπνος γάτος κατασκευάζει μια σειρά από φάρσες και ψέματα προς όφελος του κυρίου του. Ως αποτέλεσμα, ο αφέντης του παντρεύεται τελικά την κόρη του βασιλιά και διορίζει πρωθυπουργό το Puss in Boots. Όλα τα πάρτι ζουν ευτυχισμένα.

Μπορείτε να εκτυπώσετε μια έκδοση κειμένου του Puss in Boots από το Διαδίκτυο. Μια καλά εικονογραφημένη εκδοχή της ιστορίας είναι επίσης διαθέσιμη στο Το Χρυσό Βιβλίο των Παραμυθιών, της Marie Ponsot (Golden Books).

Η ιστορία ξεκινά με την εισαγωγή ενός νεαρού άνδρα του οποίου ο φτωχός πατέρας έχει πεθάνει και του άφησε τίποτα άλλο παρά μια γάτα που ονομάζεται Puss in Boots. Ο γάτος αποδεικνύεται ακούραστος στην αφοσίωσή του στον αφέντη του και ξεκινά με την παράδοση μιας σειράς δώρων (κουνέλια, φασιανοί και άλλα θηράματα) στον βασιλιά και τη βασίλισσα. Κάθε φορά, το Puss in Boots ανακοινώνει ότι τα δώρα είναι από τον «Μαρκήσιο του Carabas». Φυσικά, ο βασιλιάς πιστεύει ότι ο Μαρκήσιος του Καραμπά είναι ένα πρόσωπο με μεγάλη σημασία.

Εδώ, μπορείτε να ρωτήσετε τους μικρούς αναγνώστες: «Έκανε λάθος το Puss in Boots που είπε ψέματα στον βασιλιά και τον εξαπάτησε;». Η απόλυτη ποιότητα της ειλικρίνειας μπορεί να ισοπεδωθεί ενάντια στις επιτακτικές παρορμήσεις της πίστης και της φιλίας.

Μετά από πολλά έξυπνα κόλπα, το Puss in Boots οδηγεί τον βασιλιά και την υπέροχη νεαρή κόρη του σε ένα κάστρο που ανήκει σε έναν δράκο. Τρέχοντας μπροστά από την ομάδα, το τρελό αιλουροειδές τολμά τον ογκρέ να μεταμορφωθεί σε ποντίκι. Όταν ο δράκος μεταμορφώνεται επιτυχώς, το Puss in Boots επιτίθεται αμέσως στο άτυχο πλάσμα και το καταβροχθίζει. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον νεαρό αφέντη του, ο οποίος φτάνει λίγες στιγμές αργότερα με τον βασιλιά και τη συνοδεία του, να ισχυριστεί ότι το κάστρο είναι δικό του. Με αυτόν τον τρόπο, ο νεαρός κλείνει τις προοπτικές του γάμου του με την κόρη του βασιλιά.

Εδώ, μπορείτε να προκαλέσετε περαιτέρω τους μαθητές σας: “Έκανε λάθος η γάτα που ξεγέλασε τον άγριο και μετά τον σκότωσε;” Οι νέοι που υποστήριξαν νωρίτερα ότι ο βασιλιάς δεν ζημιώθηκε σε καμία περίπτωση από τις λεκτικές εξαπατήσεις και τις υπερβολές του Puss in Boots πρέπει να υπολογίζουν με μια πράξη που οδηγεί σε πρόωρο θάνατο.

Τέλος, θέστε αυτήν την ερώτηση: “Δικαιολογείται ποτέ η απάτη;” Προκαλέστε τους μαθητές να υποστηρίξουν τις θέσεις τους, όποιες κι αν είναι αυτές, με πειστικά επιχειρήματα.

Ο ΤΖΑΚ ΚΑΙ Η ΦΑΣΟΛΙΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΨΗ;

Αυτή η κλασική ιστορία προσφέρει μια ανατροπή στο θέμα της ειλικρίνειας. Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του νεαρού Τζακ, του οποίου η φτωχή μητέρα δεν έχει τίποτα άλλο παρά την οικογενειακή αγελάδα. Ο Τζακ στέλνεται στην αγορά για να ανταλλάξει την αγελάδα με όσα περισσότερα χρήματα μπορεί. Ο Τζακ ξεγελιέται για να ανταλλάξει την αγελάδα για μια χούφτα φασόλια. Σε απόγνωση, η μητέρα του πετάει τα φασόλια χωρίς αξία από το παράθυρο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένα γιγάντιο φασόλι μεγαλώνει στον ουρανό. Όταν ο Τζακ σκαρφαλώνει στην κορυφή του φασολιού, βρίσκει το σπίτι ενός κακού γίγαντα. Ξεφεύγοντας από τον γίγαντα με τη ζωή του, ο Τζακ κατηφορίζει με δύο θησαυρούς που έχουν κλαπεί από τον γίγαντα – μια χήνα που γεννά χρυσά αυγά και μια μαγική άρπα. Έτσι, ο Τζακ εξασφαλίζει ευτυχώς το μέλλον για τον εαυτό του και τη μητέρα του.

Μπορείτε να ξεκινήσετε επαναλαμβάνοντας ότι ο Τζακ αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο στο σπίτι του γίγαντα (“Fee! Fi! Fo! Fum! I μυρίζω το αίμα ενός Άγγλου!”). Ρωτήστε: “Αφού ο γίγαντας ήθελε να φάει τον Τζακ, ήταν εντάξει που ο Τζακ έκλεψε τη χήνα και την άρπα του γίγαντα;”

Ακούστε προσεκτικά τα επιχειρήματα που προβάλλονται, υπέρ και κατά. Θα μπορούσατε να συνεχίσετε με αυτήν την παρατήρηση: “Ο Τζακ ήταν εισβολέας στο σπίτι του γίγαντα. Εφόσον ο Τζακ επέλεξε να μπει στο σπίτι του γίγαντα, αυτό αλλάζει τη γνώμη σας;”

Αυτή η άσκηση συνιστάται επίσης: “Προσποιηθείτε ότι είστε ο γίγαντας. Περιγράψτε τι συμβαίνει όταν ο Τζακ φτάνει στο σπίτι σας και πώς νιώθετε για αυτό.”

Σε μια έκδοση του 19ου αιώνα του Jack and the Beanstalk, μια νεράιδα παρουσιάζεται όταν ο Jack σκαρφαλώνει στο φασόλι. Η νεράιδα ενημερώνει τον Τζακ ότι ο πατέρας του Τζακ ήταν ένας πλούσιος και ευκατάστατος γαιοκτήμονας, αλλά ένας κακός γίγαντας σκότωσε τον πατέρα του, έκλεψε ό,τι είχε ο πατέρας του και έκανε τη μητέρα του Τζακ και το βρέφος γιο της στη φτώχεια. Αυτός ο γίγαντας, σύμφωνα με τη νεράιδα, είναι αυτός που ζει στην κορυφή του φασολιού. Καταστρέφοντας τον γίγαντα, ο Τζακ θα αποκαταστήσει τον οικογενειακό του πλούτο.

Αυτή η εκδοχή του παραμυθιού ανοίγει μια άλλη γραμμή αμφισβήτησης: “Στην ιστορία όπου ο γίγαντας είχε κλέψει τα πάντα από τον πατέρα του Τζακ, πιστεύεις ότι ήταν εντάξει για τον Τζακ να τα πάρει πίσω;” Οι περισσότεροι νέοι θα συμφωνήσουν από καρδιάς.

Συνεχίστε με αυτήν την ερώτηση: “Τι θα γινόταν αν ο πατέρας του γίγαντα είχε κλέψει τα πάντα από τον πατέρα του Τζακ, θα ήταν εντάξει για τον Τζακ να πάρει τους θησαυρούς;” Στη συνέχεια ρωτήστε: “Τι θα γινόταν αν ήταν ο παππούς του γίγαντα που είχε κλέψει τα πάντα από τον παππού του Τζακ;” Και μετά ρωτήστε: “Τι θα γινόταν αν είχαν περάσει 100 χρόνια πριν ο πρόγονος του γίγαντα είχε κλέψει τα πάντα; Πιστεύετε ότι θα ήταν εντάξει για τον Τζακ να πάρει τους θησαυρούς;” Προσπαθήστε να βρείτε τον χρόνο που έχει παρέλθει, σύμφωνα με τους μαθητές, για να δικαιολογήσετε ότι ο Τζακ πήρε τους θησαυρούς. Προκαλέστε τους να υπερασπιστούν την άποψή τους.

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΚΟ ΤΩΝ ΕΛΕΦΑΝΤΩΝ: ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ Η ΚΟΜΠΟΝΙΑ;

Υπάρχει ένα παραμύθι από το Θιβέτ, “From the Elephant Pit”, που θέτει το ερώτημα εάν η συμπόνια είναι πάντα καλή ιδέα.

Η ιστορία αφηγείται την ιστορία ενός κυνηγού που έσκαψε λάκκους για να πιάσει και να παγιδεύσει άγριους ελέφαντες. Μια μέρα, έρχεται στο λάκκο και ανακαλύπτει ότι παγιδευμένοι μέσα στο λάκκο των ελεφάντων ήταν ένας άνθρωπος, ένα λιοντάρι, ένα ποντίκι, ένα φίδι και ένα γεράκι. Το λιοντάρι προειδοποιεί τον κυνηγό να μην σώσει τον άνθρωπο. Λέει το λιοντάρι: “Εγώ και τα άλλα ζώα θα σας είμαστε ευγνώμονες και θα σας βοηθήσουμε για την καλοσύνη σας προς εμάς, γι’ αυτό σώστε τα. Αλλά παρακαλώ αφήστε τον άνθρωπο στο λάκκο, γιατί σας προειδοποιώ, θα ξεχάσει την καλοσύνη σας και θα κάνει κάνεις κακό». Ωστόσο, ο κυνηγός σώζει όλα τα ζώα και τον άνθρωπο.

Τα άλλα ζώα, πράγματι, ανταποδίδουν αργότερα την καλοσύνη στον κυνηγό. Όπως είχε προβλέψει το λιοντάρι, ο άντρας τον προδίδει. Στο τέλος της ιστορίας, η προδοσία του άντρα αποκαλύπτεται, ο κυνηγός διορίζεται αρχικυνηγός στον βασιλιά και όλα τελειώνουν καλά.

Τα παιδιά κάνουν την εξής ερώτηση: “Πιστεύετε ότι ο κυνηγός ήταν καλύτερα επειδή έσωσε τον άνδρα από το λάκκο; Αν νομίζετε ότι ναι, γιατί; Εάν νομίζετε όχι, γιατί όχι;”

Ακολουθεί ένα δείγμα απαντήσεων από νέους που απάντησαν:

  • «Ναι, πρέπει πάντα να σώζεις κάποιον που έχει ανάγκη». — Βανς, 10 ετών
  • «Όχι, γιατί αν τον είχε εγκαταλείψει δεν θα είχε περάσει όλο αυτό τον κόπο». — Τάρα, 11 ετών
  • «Όχι, γιατί ο άντρας ξεγέλασε τον κυνηγό και του κατέστρεψε τη ζωή». — Νιουτ, 9 ετών
  • «Ναι, γιατί έκανε κάτι πολύ ευγενικό, που είναι η καλύτερη ανταμοιβή που θα μπορούσε να πάρει κάποιος». — Λόρα, 10 ετών
  • «Ναι, γιατί έπρεπε να είναι ο κορυφαίος του βασιλιά». — Shawn, 7 ετών

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ

  • Πριν ξεκινήσετε ένα μάθημα που θα οδηγήσει σε μια συζήτηση για ηθικά ζητήματα, ενημερώστε τα παιδιά ότι πρόκειται να διαβάσετε μια ιστορία και στη συνέχεια θα κάνετε μερικές ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία.
  • Στο τέλος της ιστορίας, δώστε χρόνο στα παιδιά να εξετάσουν τις προσωπικές τους απαντήσεις στις ερωτήσεις σας και ζητήστε από κάθε παιδί να γράψει την απάντησή του.
  • Χωρίστε την τάξη σε μικρές ομάδες για συζήτηση. Στη συνέχεια κάντε μια γενική συζήτηση. Μπορεί να θέλετε να παραθέσετε τα επιχειρήματα που αναφέρονται, υπέρ και κατά, σε διαφορετικές πλευρές του πίνακα κιμωλίας ή του πίνακα.
  • Συνεχίστε να αναζητάτε ευκαιρίες σε ιστορίες για να θέσετε ερωτήματα για ηθική συζήτηση. Η καλύτερη πηγή σας θα είναι ιστορίες που απολαμβάνουν ήδη τα παιδιά, όπως παραμύθια και λαϊκά παραμύθια. Ωστόσο, οι σύγχρονες ιστορίες και οι δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες παρέχουν επίσης ευκαιρίες για συζητήσεις ηθικής.
  • Εδώ είναι ένας τελευταίος εμπειρικός κανόνας: Εάν τα παιδιά απολαμβάνουν μια ιστορία, θεωρήστε την υποψήφια για μια συζήτηση ηθικής! Με την πάροδο του χρόνου, όσο κρατάτε ζωντανές αυτές τις συζητήσεις, η ικανότητα των νέων να κατανοούν την πολυπλοκότητα των ηθικών θεμάτων θα αυξάνεται.

About admin

Check Also

Τι προκαλεί μια βράση στον κόλπο;

[ad_1] Το να μολυνθείτε από βρασμό στον κόλπο είναι μια εμπειρία που έχουν περάσει πολλές …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir