Το ένστικτο ενός σκύλου

[ad_1]

Όταν μιλούν για λόγους για να τραβάς σκύλους σε κλουβί, πολλοί καλοπροαίρετοι λάτρεις των σκύλων αναφέρονται στο «φυσικό ένστικτο» των κυνόδοντων. Δεδομένου ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε τόσο έντονα συνδεδεμένοι με τον ιδιωτικό μας χώρο και την αίσθηση του καταφυγίου, υποθέτουμε ότι και άλλα πλάσματα πρέπει να είναι επίσης. Οι απεικονίσεις σε διάφορα μέσα έχουν επίσης δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι λύκοι κατοικούν φυσικά σε κρησφύγετα. Αυτό παρέχει μια βιολογική αιτιολόγηση για την εκπαίδευση στο κιβώτιο – μια απλή εκπλήρωση ενός κυνικού ενστίκτου να έχει έναν κλειστό χώρο για να τον αποκαλεί δικό του. Ωστόσο, όπως θα δούμε, η συγκεκριμένη ιδέα είναι αβάσιμη.

Οι σκύλοι είναι οι άμεσοι απόγονοι του γκρίζου λύκου (Canis lupus) και είναι σχεδόν γενετικά πανομοιότυποι – μόνο το 0,2% του γενετικού τους κώδικα διαφέρει μεταξύ τους. Οι λύκοι στη φύση σίγουρα δεν «ζουν» σε κρησφύγετα. Αντίθετα, περιφέρονται σε μεγάλες περιοχές, μερικές φορές σε διάμετρο άνω των χιλίων τετραγωνικών μιλίων, αναζητώντας τροφή. Η μόνη φορά που οι λύκοι χρησιμοποιούν κρησφύγετα είναι για λόγους αναπαραγωγής. Τα κουτάβια του λύκου γεννιούνται τυφλά και αβοήθητα και πρέπει να έχουν χρόνο να αναπτυχθούν πριν εκτεθούν στις κακουχίες του ευρύτερου κόσμου. Πριν από τη γέννηση, η αγέλη των λύκων θα σκάψει ή θα βρει έναν κατάλληλο κοίλο χώρο. Εδώ θα γεννήσει η μητέρα και για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες τα κουτάβια θα παραμείνουν μέσα ή κοντά στο κρησφύγετο. Ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μητέρα λύκος δεν μένει απαραίτητα στο κρησφύγετο- μπορεί να βγει για κυνήγι, αφήνοντας πίσω ένα άλλο μέλος της αγέλης για να παρακολουθεί τα κουτάβια. Μόλις καταφέρουν να το κάνουν με ασφάλεια, τα κουτάβια εγκαταλείπουν το κρησφύγετο για να ξεκινήσουν το ταξίδι και το κυνήγι με το υπόλοιπο αγέλη. Αν και το πακέτο μπορεί να επιστρέψει σε αυτό το κρησφύγετο για τη γέννηση της επόμενης γέννας, μπορεί εξίσου εύκολα να το εγκαταλείψουν εντελώς.

Έτσι, εάν οι λύκοι δεν ζουν σε κρησφύγετα και οι σκύλοι είναι όσο πιο κοντά στους λύκους μπορείτε, φαίνεται απίθανο οι σκύλοι να έχουν κάποιο «ένστικτο κρησφύγετο». Γιατί, λοιπόν, τα κιβώτια σκύλων είναι τόσο δημοφιλή και πολύτιμα ως εργαλεία εκπαίδευσης; Η απάντηση είναι απλώς ότι τα σκυλιά είναι (σε ​​αυτήν την περίπτωση, σε αντίθεση με τους λύκους) έλκιμα, εκπαιδεύσιμα ζώα. Έχουν εκτραφεί εδώ και χιλιάδες χρόνια για να δέχονται εύκολα προετοιμασία από τον άνθρωπο και αποδέχονται τις συνθήκες στις οποίες τα βάζουμε. Αυτό μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε, από τον μοντέρνο τρόπο ζωής ενός «γρι-σκύλου» της Paris Hilton μέχρι την απελπισμένη και βίαιη ζωή του λάκκου -μαχόμενοι σκύλοι. Τα σκυλιά δεν έχουν περισσότερο ένστικτο να ζουν σε ένα κλουβί από ό,τι οι άνθρωποι για να οδηγούν ένα αυτοκίνητο – αλλά και στις δύο περιπτώσεις, η εκπαίδευση υπερισχύει της βιολογίας. Η εκπαίδευση με κλουβί είναι χρήσιμη επειδή ένα κλουβί σκύλου είναι ένας εύκολος τρόπος να περιορίσετε την πρόσβαση ενός σκύλου σε ακατάλληλα αντικείμενα ή περιοχές. Επίσης, τα σκυλιά αναπτύσσουν μια ενστικτώδη επιθυμία να μην λερώνονται με τα δικά τους απορρίμματα – επομένως, ο περιορισμός τους σε μια μικρή περιοχή τους διδάσκει να το “κρατούν” και βοηθά στη διαδικασία διάρρηξης του σπιτιού.

Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι απλώς να αποδείξει ότι οι προσεγγίσεις στην εκπαίδευση σκύλων δεν χρειάζονται μια ψευδή «φυσική» αιτιολόγηση. Οι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε τα κιβώτια σκύλων ως μέρος ενός προγράμματος εκπαίδευσης είναι αρκετά καλοί από μόνοι τους χωρίς να κατασκευάζονται ανύπαρκτα στοιχεία συμπεριφοράς. Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, είναι έξυπνα και προσαρμόσιμα, και η ανατροφή γενικά θα κερδίσει τη φύση. Μην πειράζετε, λοιπόν, τη συζήτηση για το «ένστικτο του κρησφύγετου» και επικεντρωθείτε στην «εκπαίδευση του κρησφύγετου».

About admin

Check Also

Η πιο προσοδοφόρα υπεράσπιση διατριβής

[ad_1] Το “Desperate University” είναι ένα κολέγιο στους πρόποδες ενός φαραγγιού στο Great Plains μεταξύ …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir